Bontkraag
Een warm pleidooi voor… Bijvoorbeeld de emissie Bontkraag
Regelmatig spreken wij filatelisten die eigenlijk op zoek zijn naar iets nieuws, over iets anders. Een nieuw verzamelgebied, de volharding en passie om een verzameling vanaf niets op te bouwen, het weer iets kunnen vinden voor je verzameling, het specialiseren op één onderwerp, een bestaande verzameling meer diepgang geven. Niet zelden wordt ons om advies of een mening gevraagd. Een leuk, nieuw verzamelgebied, waarin zeer veel avontuur zit, je niet gauw “compleet” bent, met vele mogelijkheden om de diepte in te gaan, en… dat ook nog heel betaalbaar is. En daarvan biedt onze hobby eindeloos veel mogelijkheden.
Ons oog valt, eigenlijk vrij willekeurig, op een van de mooiste en meest veelzijdige Nederlandse postzegelemissies. De langlopende emissie Koningin Wilhelmina in medaillon uit 1899-1921, beter bekend als de emissie Bontkraag. Prachtige zegels met talrijke verzamelmogelijkheden, en dat feitelijk voor relatief weinig geld. Aanbod is er, maar geen grote vraag. En daarom een geweldige kans om een bijzondere verzameling op te bouwen, ook met beperkte financiële middelen.
Onderstaand hebben wij een soort checklist van studie-onderwerpen en verzamelmogelijkheden op een rijtje gezet, zonder volledig te willen of kunnen zijn. Als u deze emissie van meet af aan zo goed mogelijk wilt gaan verzamelen, adviseren wij u vooral de bestaande literatuur aan te schaffen en te bestuderen. Het is een feit dat de verzamelvreugde toeneemt naarmate u meer van uw onderwerp af weet. U wordt gewezen opzaken waaraan u nooit zou denken, of op extra ideeën gebracht. Bovendien geldt ook in de filatelie het adagium: kennis is macht. Ook weet u dankzij uw kennis wat zeldzaam is en wat niet, en waar u op moet letten. Tevens is het raadzaam om tentoonstellingen te bezoeken. Kijk eens hoe een exposant de zaken aanpakt.
Ten slotte citeren wij graag een uitspraak van mevrouw Steiner-Spork,in het interview dat gepubliceerd is in “Filatelie” van maart 2003: Door je te beperken tot een scherp afgebakend gebied ga je het materiaal vanzelf beter bestuderen en dat geeft extra voldoening bij het opbouwen van een collectie. Als je constant kritisch blijft en beschikt over de nodige tijd en volharding, dan kan het beoefenen van de filatelie een waardevolle vorm van zelfontplooiing zijn.
A. Alle filatelistische publicaties
Denkbare onderverdelingen:
I. In binnenlandse (vak)bladen / periodieken
II. In buitenlandse (vak)bladen / periodieken
III. Boeken (Nederlandstalig, buitenlands)
IV. Veilingcatalogi, eventueel met opbrengstprijzen
V. Tentoonstellingscatalogi (waaronder ook beschrijvingen van collecties)
VI. Postzegelcatalogus (Speciale catalogus van de N.V.P.H.)
VII. Postwaardestukkencatalogus (A.W. Ten Geuzendam)
VIII. Avezaat-Okker Catalogus (voor vroegst bekende data)Welke (vak)bladen (coderingen, bv. NMPh)
I. Oorspronkelijke publicaties
II. Samenvattingen / overzichtsartikelenGerubriceerd naar bv.
B. Officiële documenten (of kopieën daarvan)
Denkbare onderverdelingen:
I. Bronnenonderzoek
II. Ontstaansgeschiedenis postzegels en postwaardestukkenGerubriceerd naar bv.
• Staatsbladen, koninklijke besluiten, staatscouranten, wetten
• Postbesluiten, jaarverslagen, postgidsen, circulaires, geschiedeniskaarten
• Missives van / tussen opdrachtgever, ontwerpers, drukker
Gerubriceerd naar bv.
A. Stempels
B. Poststukken
C. Tarieven