Ons verhaal
Elk verhaal kent een begin. Dit is die van ons…
Sedert 1892 al meer dan 600 belangrijke postzegelveilingen.
Het is 1886. Een twaalfjarige jongeman genaamd Johannes Leonardus (Jan) van Dieten, wiens blik decennia in de toekomst reikt, hangt voor het venster van zijn vaders boekwinkel aan de Rotterdamse Delftschevaart bladen met vreemde postzegels. In november 1892 houdt Jan van Dieten zijn eerste postzegelveiling. De honderdste veiling vindt in januari 1906 plaats, de tweehonderdste in februari 1923. In 1931 overlijdt Jan van Dieten en wordt anderhalf jaar later door zijn zoon Hans opgevolgd. In mei 1940 wordt zijn zaak volledig verwoest door het bombardement. In september van datzelfde jaar bouwt Hans van Dieten zijn zaak weer op, nu echter aan het Haagse Noordeinde. Hij organiseert de driehonderdste veiling in september 1942, de vierhonderdste in oktober 1963 en de vijfhonderdste, nu onder een nieuwe directie, in september 1982. Inmiddels wordt het bijna 125-jarige veilingbedrijf geleid door Henk van Lokven met het hoofdkantoor in Roermond en een kantoor in Den Haag wat wordt geleid door Peter Storm van Leeuwen
Toen op 13 januari 1931 zijn vader overleed was Hans pas 16 jaar. Hij verliet de HBS en ging anderhalf jaar werken als vrijwilliger in de postzegelzaak van Rudolf Friedl in Wenen. Ondertussen werd de zaak op de oude voet voortgezet en werd veiling 244 voorbereid. Het bedrijf werd geleid door A.G. Bastiaanse Az., al 10 jaar werkzaam bij J.L. Van Dieten’s Postzegelhandel N.V. op de Rotterdamse Delftschevaart 44.
In september 1933 nam Hans van Dieten de zaak over. Ondanks de crisisjaren slaagde Van Dieten erin zijn zaak gestaag uit te breiden. Hij gaf prijslijsten uit en verzorgde van februari 1938 tot en met oktober 1940 het VéDé-nieuws: 18 nummers met wetenswaardigheden, een luchtig artikel, een aanbieding. De zaak werd op 10 mei 1940 gebombardeerd. De gehele voorraad en het archief gingen daarbij verloren.
Een volgende, moeilijke periode brak aan. Van Dieten verhuisde, na een tijdelijk verblijf in het redelijk ongeschonden postkantoor aan de Coolsingel, naar ’s-Gravenhage (Den Haag) waar hij in september 1940 zijn zaak voortzette op het adres Noordeinde 37. Wegens ruimtegebrek vond op 17 november 1958 een verhuizing plaats naar de Anna Paulownastraat 58, in september 1968 gevolgd door de verhuizing naar het prachtige, statige pand aan het Tournooiveld 2. Na (vanaf 1 augustus 1980) nog gehuisvest te zijn aan de Prinsengracht 3 en ruim 5 jaar in Capelle aan de IJssel, zijn wij sinds 2011 zowel in Den Haag als in Roermond gevestigd.
Op 15 mei 1942 werd Van Dieten beëdigd als makelaar in postzegels. Naast het organiseren van veilingen heeft Van Dieten zich ook ontpopt als belangrijk verzamelaar. Zo bouwde hij na de oorlog een verzameling Oud-Duitse staten op. Zijn collectie Nederlandse oude brieven 1579-1879 werd meermalen geëxposeerd en bekroond. Daarnaast werd Van Dieten op 4 april 1946 penningmeester van de heropgerichte Nederlandsche Vereeniging van Postzegelhandelaren. Later werd Van Dieten secretaris en tevens benoemd tot erelid van de N.V.P.H. Ook nam hij van meet af aan (1948) deel aan de Keuringscommissie van de N.V.P.H. Certificaten, hoe oud ook, met een handtekening van Van Dieten behouden immer hun betekenis.
Als publicist heeft Van Dieten een aantal interessante werken op zijn naam staan. Bovenaan natuurlijk zijn onvolprezen Proevencatalogus uit 1967, die in 1988 zijn tweede uitvoering beleefde. Dit standaardwerk zal onmisbaar blijven voor de Nederlandse filatelie, zeker nu van een geheel nieuwe, losbladige opzet in 2001 slechts twee afleveringen het licht hebben mogen zien. Wie geïnteresseerd is in de honderdjarige geschiedenis van de Nederlandse postzegelhandel verwijzen wij graag naar Van Dietens herinneringen, gepubliceerd in Filatelie Informatief van december 1986. Een frisse zienswijze op de vraag Zijn oude postzegels antiek? Zijn moderne postzegels kunst? Staat te lezen in de tentoonstellingscatalogus, verschenen ter gelegenheid van de eerste N.V.P.H.-Show in maart 1969. Regelmatig wordt nog zijn artikel De Keuringscommissie N.V.P.H. En de Emissie Nederland 1867 geraadpleegd, dat in de catalogus van de tweede N.V.P.H.-Show (mei 1972) is gepubliceerd.
Van Dieten publiceerde niet alleen zelf, maar trad ook op als uitgever van belangrijke standaardwerken. Zo verscheen in 1971 als eerste het door mr. W.S. Wolff de Beer geschreven De Poststempels in gebruik in Nederlands Oost-Indië van 1789 tot 1864. De bewerkelijke splitsing tussen tekstgedeelte en stempellijst is door Van Dieten tot stand gebracht. Het luchtige Korte Kroniek van de Geposte Brief door Alex L. Ter Braake zag in 1975 het licht. A Postal History of Curacao door Frank W. Julsen en A.M. Benders verscheen in 1976. De distributie van de zeventiendelige reeks over de Emissie 1852 door G.C. Van Balen Blanken en Bert Buurman loopt via Van Dieten. Het levenswerk van dr. J.D. Riddell, Suriname. A Postal History – Postale Geschiedenis 1700-1956 uit 1970 is weliswaar niet door Van Dieten uitgegeven, maar hij heeft wel voor de vertaling in het Nederlands gezorgd.
Een hoogtepunt in Van Dietens carrière vond plaats op 27 september 1982. Op deze dag werd Hans van Dieten benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. De bijbehorende versierselen kreeg hij opgespeld door burgemeester Schols. Deze koninklijke onderscheiding viel Van Dieten ten deel ter gelegenheid van zowel de vijfhonderdste veiling als de negentigste verjaardag van zijn bedrijf.
Hoe bestaat het dat dit bedrijf twee wereldoorlogen, een beurscrisis in de jaren dertig, de oliecrisis in 1973 en andere economische misère doorstaat? Daarvoor citeren wij de brochure 100 jaar Van Dieten-filatelie uit 1986: ”Heel eenvoudig: omdat het bedrijf steeds gegrondvest is op VERTROUWEN. Wij allen zijn ons daarvan terdege bewust. Ons bedrijf staat en valt met het vertrouwen dat kopers en verkopers in ons stellen. Eerlijkheid BEWIJZEN is moeilijk. Niettemin sparen wij kosten noch moeite om onze clientèle daarvan te overtuigen.”
Talrijke belangrijke collecties van naam zijn door Van Dieten geveild, waaronder in de laatste 15-20 jaar bijvoorbeeld die van dr. G.C. Van Balen Blanken, H.K. Berghuijs, prof.dr. D.A. Van Dorp, Eric Dreikurs, mr. J. Dutilh, G.W. Ten Geuzendam, A. De Jong, John de Leeuw, P.A. Mattern, Sir John Nabarro, dr. Fred L. Reed, Rolf P. Salinger en drs. E. Voerman. Daarnaast zijn vele andere collecties met evenveel aandacht en zorg verkaveld en geveild.